SUPERPRZEPIS

Szwabskie ciasteczka

  • 11
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 29
Szwabskie ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Wspaniałe niezwykle dekoracyjne i bardzo aromatyczne ciasteczka anyżkowe ...

Składniki:

Szwabskie ciasteczka

 

 

  • PONADTO:
  • Masło
  • Mąka
  • Nasiona anyżku (anyż biedrzeniec)

 

Sposób przygotowania:

Szwabskie ciasteczka
Jajka ubić z cukrem  pudrem na puszystą masę, dodać skórkę cytrynową i dalej ubijać. Do masy jajecznej przesiać mąkę i zagnieść ciasto (najpierw mieszamy łyżką). Ciasto ma być dość twarde. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (można lekko podsypać mąką aby łatwo odchodziło od folii) na grubość 0,5 cm, specjalny wałek ze wzorkami posypujemy mąką (w razie potrzeby posypujemy trochę ciasto) i wałkujemy. Nożem przecinamy ciasto na poszczególne ciasteczka i odkładamy je na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką, na blaszce rozsypujemy tez nasiona anyżu. Pomiędzy ciasteczkami robimy niewielkie odstępy. Jeżeli używaliśmy zbyt dużo mąki należy mąkę ciasteczek usunąć pędzelkiem przed położeniem na blachę. Ułożone ciastka na blasze suszymy w temperaturze pokojowej przez 24 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy ciasteczka 20-30 minut na środkowym poziomie piekarnika przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wierzchy ciastek powinny zostać bardzo jasne, spody mogą się lekko zezłocić. Ciastka po ostudzeniu należy przechowywać od 2-4 tygodni w chłodnym miejscu. Po tym czasie miękną. SMACZNEGO!
Szwabskie ciasteczka
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać skórkę cytrynową i chwilę ubijać...
Szwabskie ciasteczka
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i mieszamy najpierw łyżką a później zagniatamy twarde ciasto...
Szwabskie ciasteczka
Rozwałkowane ciasto wałkujemy specjalnym wałkiem ze wzorkiem, wałek należy obsypać lekko mąką...
Szwabskie ciasteczka
Ciasteczka przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką oraz posypanym anyżkiem...

Tagi:

jajko jajka