mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Szwarcwaldzka zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super smaczna zupka, polecam

Szwarcwaldzka zupa jarzynowa

Składniki:

Szwarcwaldzka zupa jarzynowa

 

  • 100g szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 marchewki
  • białe części z 2 porów
  • 1 cebula
  • 1 duża cukinia
  • 3 ziemniaki
  • 50ml oliwy
  • 2L bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szwarcwaldzka zupa jarzynowa
Pora oczyścić, umyć, pokroić w półkrążki. Marchewki i cukinię umyć, obrać, pokorić w 1cm kostkę. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Szynkę pokorić w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić szynkę, podsmażyć. Dodać marchewki, pory, cukinię i cebulę. Smażyć, aż się zrumienią. Warzywa z szynką zalać bulionem, dodać tymianek, sól i pieprz. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać po potrawy, zagotować, gotować 30minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Koperek umyć, osuszyć, posiekać i posypać nim zupę. Od razu podawać.