SUPERPRZEPIS

Szwarcwaldzki tort

  • 3
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Szwarcwaldzki tort Więcej zdjęć (5)

Bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny oraz dekoracyjny tort na świąteczne spotkanie...

Składniki:

Szwarcwaldzki tort

 

  • BISZKOPT:
  • 7 jajek
  • 7 kopiastych łyżek cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • WIŚNIE
  • 1 słoik wiśni wydrylowanych w soku własnym (poj. 0,9 l)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku budyniowego waniliowego
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • DEKORACJA
  • 1 polewa czekoladowa
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego

 

  • PONCZ
  • ½ szklanki wiśniówki

 

Sposób przygotowania:

Szwarcwaldzki tort
BISZKOPT: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę (cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia; delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem). DEKORACJA: Polewę czekoladową rozpuścić i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić ją cienko. Polewę posypujemy cukrem trzcinowym. Całość wynosimy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. WIŚNIE: Wiśnie odsączyć na sicie. Odmierzyć 300 ml soku wiśniowego i ugotować budyń na proszku budyniowym dosładzając go cukrem waniliowym. Budyń jest raczej rzadki, wsypać wiśnie i wymieszać z budyniem. Budyń tylko pokrywa wiśnie i nadaje im połysk, może wsiąknąć w biszkopt. WYKONANIE (SKŁADANIE) Biszkopt kroimy na 3 placki, i każdy nasączamy wiśniówką; trochę wiśniówki zostawiamy aby skropić wiśnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptowy i rękawem cukierniczym wyciskamy na brzegach śmietanę(dość grubą warstwę), robimy przerwę i następny okrąg ze śmietany. W wolne miejsca wkładamy wiśnie i lekko skrapiamy wiśniówką, przykrywamy krążkiem biszkoptowym i postępujemy tak samo wyciskając śmietanę i dając wiśnie. Przykrywamy ostatnim krążkiem i na wierzchu starannie wyciskamy rozetki z bitej śmietany, w przerwy dajemy wiśnie które też skrapiamy wiśniówką. Na boku tortu ze śmietany robimy dowolny szlaczek (tak aby można przykleić czekoladową dekorację). Polewę zastygłą łamiemy na dość nieregularne kształty (mniejsze, większe) i przyklejamy do brzegu tortu nieregularnie. Cały tort odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12-24 godzin. SMACZNEGO!
Szwarcwaldzki tort
zaczynając od brzegu wyciskamy okręgi ze śmietany na biszkopcie nasączonym, następnie w wolne miejsca kładziemy wiśnie...
Szwarcwaldzki tort
na wierzchu wyciskamy ładnie rozetki (gwiazdki) z bitej śmietany a w przerwy dajemy wiśnie...
Szwarcwaldzki tort
zastygłą polewę czekoladową łamiemy w nieregularne kształty i przyklejamy na bitej śmietanie do boku tortu tworząc "płotek"u
Szwarcwaldzki tort
Tort szwarcwaldzki w przekroju, widać naprzemiennie układającą się śmietanę i wiśnie...