k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Szybka kapusta włoska zasmażana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Często robię gołąbki i zawsze zostaje mi odrobina liści kapusty po obgotowywaniu.po co to wywalać, jeżeli można zrobić fajną i lekką przekąskę. Kapustę zasmażaną, lekką z odrobiną boczku i białego wytrawnego wina.

Szybka kapusta włoska zasmażana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybka kapusta włoska zasmażana

 

  • liście kapusty włoskiej pozostałe po gotowaniu gołąbków,
  • 50 g surowego boczku wędzonego,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Szybka kapusta włoska zasmażana
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy go, jednocześnie zarumieniając. Tłuszcz odlewamy, może się do czegoś przydać. Kapustę kroimy też w kostkę ale większą, dodajemy do boczku i chwilę przesmażamy. Dodajemy wino i dusimy, aż płyn odparuje. Przyprawiamy, dodajemy siekaną natkę, mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem, podajemy, jemy. Smacznego ;)
Szybka kapusta włoska zasmażana
Boczek wytapiamy, aby pozbyć się jak największej ilości tłuszczu, tutaj pomoże kupienie chudego boczku :D
Szybka kapusta włoska zasmażana
Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną kapustę, wino i dusimy.
Szybka kapusta włoska zasmażana
Warto pokroić zieleninkę chwilę wcześniej, aby po dodaniu natki nie dusić jej w czasie krojenia koperku, bo zrobi się gorzka.

Tagi:

kapusta