Impreza na ostatnią chwilę. Jak ją zorganizować?

Nie zawsze mamy czas na przygotowanie siebie, domu i co najważniejsze – stołu – do towarzyskiego spotkania. Co przygotować do jedzenia, gdy na organizację imprezy mamy dosłownie kilka chwil?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Impreza na ostatnią chwilę. Jak ją zorganizować?
fot. Fotolia
Do wielkich uroczystości, które sami organizujemy, przygotowujemy się zazwyczaj kilka dni albo nawet tygodni. Umawiamy wizytę u fryzjera, szukamy w sklepach kreacji idealnej, kompletujemy listę gości, obmyślamy menu, robimy zakupy, a później godziny spędzamy w kuchni. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy goście zwalają nam się na głowę zupełnie niespodziewanie. Jeden telefon i okazuje się, że wszyscy zaraz już u nas będą. Jak zorganizować przyjęcie na ostatnią chwilę, tak, aby każdy znalazł przekąskę i napój dla siebie, nikt nie wyszedł głodny i każdy dobrze się bawił? Oto kilka prostych porad.

Aby jedzenie na imprezie było smaczne i łatwe do przygotowania postaw na prostotę. Do wina możesz przygotować deskę skrojonych w kosteczki różnych rodzajów sera i wędlin, posypanych przyprawami i ziołami oraz serwowanych w towarzystwie świeżej bagietki. Do pieczywa podaj buteleczki ze smakowymi oliwami. Świetnie sprawdzą się również kawałki najróżniejszych chrupiących warzyw, które goście będą mogli moczyć w półmiskach z dipami. Dobrym rozwiązaniem są też sałatki z wykorzystaniem warzyw, ryb, drobiu, ryżu albo makaronu. Sycące, pyszne i każdemu będą smakować.

Jeśli chcesz poczęstować gości czymś na ciepło postaw na tarty albo domową pizzę. Przygotowanie ciasta zarówno na pierwsze, jak i drugie danie nie wymaga ani wielu składników, ani dużego nakładu pracy. Ogromnym plusem tych dań jest to, że nie ma na nie jednego uniwersalnego przepisu. Na tartę lub pizzę możesz położyć dowolne składniki: te które akurat masz w lodówce, albo które były dostępne w najbliższym, osiedlowym sklepie. Potrawy szybkie do przygotowania, a nasi goście z pewnością będą się zajadać.

Innym dobrym pomysłem do przygotowania na ciepło na ostatnią chwilę są bruschetty, czyli włoskie kanapki zapiekane z pomidorem, serem i świeżą bazylią. Świetnie sprawdzą się także nadziewane warzywa, np. pieczarki, papryka albo cukinia. Ich wnętrze można wypełnić najróżniejszymi dodatkami – od kasz, przez mięso mielone, po ser i warzywa. Wystarczy wszystko zapiec w piekarniku i pyszne, szybkie i aromatyczne danie gotowe!

Nie zapominajmy o podaniu podczas przyjęcia czegoś słodkiego. Chyba nie ma osoby, która nie lubi słodkich przekąsek! Szybko i łatwo można przygotować muffinki. Pieczone z ulubionymi dodatkami (owocami, czekoladą, orzechami itp.) będą roznosić po całym domu przyjemny zapach. Oryginalną potrawą, którą zaskoczymy gości, będą smażone banany w cieście naleśnikowym podane z czekoladą. Można również przygotować wielki półmisek zdrowej sałatki owocowej.