Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szybka rolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rolada na każdą okazję...

Szybka rolada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybka rolada

 

  • 6 sztuk jajka,
  • 2 łyżki cukier puder,
  • 0,5 łyżeczki żelatyna,
  • 10 dag mascarpone,
  • 200 ml kremówka,
  • 1 szczypta Sól,
  • 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 6 łyżek cukier,
  • 6 łyżek mąka,
  • 0,5 szklanki jagody lub maliny

Sposób przygotowania:

Szybka rolada
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Gdy piana będzie już sztywna należy dodawać do niej po jednym żółtku i po łyżce cukru. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę na ciasto biszkoptowe rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, zawijać wraz ze ściereczką na kształt rolady. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Masę rozsmarować na biszkopcie, posypać jagodami i zawinąć na kształt rolady. Ciasto włożyć do lodówki, żeby masa się ścięła.
Szybka rolada
Szybka rolada
Szybka rolada
Szybka rolada
Szybka rolada
Szybka rolada
Szybka rolada
Szybka rolada