ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny wilgotny aromatyczny piernik na szybko, gotowy do jedzenia już po wystudzeniu, zrobiłam go z lukrem i posypką kolorową.

Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami

 

  • 2 szklanki mąki tortowej ,
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%,
  • aromat rumowy,
  • przyprawa do piernika,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki kakao-najlepiej ciemnego,
  • niepełną szklankę cukru,
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, powideł śliwkowych albo jakiegoś innego dżemu,
  • garść rodzynek,
  • kilka śliwek suszonych,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego albo słonecznikowego,
  • 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia,
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami
Wykonanie: Mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy całe jajka, przyprawę do piernika, pół łyżeczki cynamonu, olej , mleko, dżem, kakao, cukier oraz połowę dużego aromatu rumowego. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze troszkę mleka aż ciasto uzyska konsystencję półpłynną. Kiedy wszystko jest dobrze wymieszane miksujemy kilka minut mikserem. Do gotowej masy dodajemy pokrojone śliwki oraz namoczone i obtoczone w mące rodzynki, delikatnie mieszamy je z masą, następnie wszystko wlewamy na wysmarowaną formę olejem oraz wysypaną bułką tartą. Pieczemy około 1 godziny. Sprawdzamy drucikiem czy już się upiekł. Możemy polukrować i posypać posypką kolorową.
Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami
Blaszkę smarujemy olejem i wysypujemy kaszką manną
Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami
Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę.
Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami
Dodajemy pokrojone sliwki i delikatnie mieszamy.
Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami
Wymoczone rodzynki obsypujemy mąką i dodajemy na końcu do masy.