Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Szybki makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To ciasto gdzieś wyczytałam, zrobiłam na Boże Narodzenie, jest super.

Szybki makowiec

Składniki:

Szybki makowiec

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 20 dag cukru ( niepełna szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek pomarańczowy
  • Mak:
  • 1 puszka maku
  • skórka pomarańczowa, rodzynki, rozdrobnione orzechy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka spirytusu

 

 

Sposób przygotowania:

Szybki makowiec
Masło i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olejek, jeszcze raz wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do utartej masy.
Do masy makowej dodać całe jajka, miód i bakalie, wymieszać.Wlać spirytus.dokładnie wymieszać.
Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Kłaść łyżką masę makową, pozostawiając wolne boki ciasta.Mak powinien zapaść się w ciasto.
Piec 60 min w temp. 180*C
SMACZNEGO!
































*