anakola

anakola

Kucharz
[Przepisów: 8]

Szybki-Tort wiśniowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to mój drugi tort w życiu więc proszę o wyrozumiałość.

Szybki-Tort wiśniowy

Składniki:

Szybki-Tort wiśniowy

 

  • Dwa opakowania ciasta biszkoptowego Dr.Oetker.
  • Kompot z wiśni:
  • pół kilo wiśni(mogą być mrożone) na pół litra wody.
  • dosłodzić do smaku
  • Krem 1:
  • śmietanka 30%-250ml
  • 2-4płaskie łyżeczki żelatyny
  • kompot wiśniowy
  • Krem 2:
  • śmietanka 30%-250ml
  • 2-4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • wiśnie z kompotu
  • Krem na wierzch-gotowy krem do tortów śmietankowy Dr.Oetker
  • Do dekoracji masa marcepanowa-gotowa lub masa cukrowa.

 

Sposób przygotowania:

Szybki-Tort wiśniowy
1.Ciasto biszkoptowe zrobić według instrukcji na opakowaniu. 2.Przekroić na trzy części. 3.Biszkopt nasączyć ponczem(cukier,sok z cytryny i troszkę wody podgrzać,przestudzić i dodać rum) 4.Na pierwszy placek biszkoptowy wyłożyć wiśnie z kompotu. - śmietankę ubić i dodać rozpuszczoną żelatynę w kilku łyżkach wody -wyłożyć na wiśnie 5.Przykryć drugim plackiem -śmietankę ubić i dodać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody ,dodać i delikatnie wymieszać kompot z wiśni (około pół szklanki lub troszkę więcej). -wyłożyć na drugi placek 6.Przykryć trzecim plackiem 7.Krem do tortów przygotować według instrukcji na opakowaniu. 8.Wysmarować nim całego torta. 9.Dekorować według uznania