eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szybki żur Eli z topinamburem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki w przygotowaniu i pyszny żur z topinamburem.

Szybki żur Eli z topinamburem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki żur Eli z topinamburem

 

  • 1.5 kg topnambura
  • 25 dkg boczku wędzoneg
  • 1/2 litra zakwasu na żur
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • pieprz
  • magii

Sposób przygotowania:

Szybki żur Eli z topinamburem
Topinambur dokładnie umyć i obrać ze skórki. Obrany topinambur pokroić w grubsze plasterki. Boczek wędzony pokroić w grubsze plasterki i później w kostkę. Patelnię rozgrzać,wrzucić pokrojony boczek wędzony i wyskwarzyć. W garnku zagotować 2 litry wody,dodać kostki grzybowe,boczek z tłuszczem i pokrojony topinambur. Gotować aż topinambur będzie prawie miękki. Topinambur gotuje się bardzo szybko. Do zupy wlać zakwas i chwilę pogotować aż żur zgęstnieje. Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!
Szybki żur Eli z topinamburem
Topinambur dokładnie umyć........................
Szybki żur Eli z topinamburem
Umyty topinambur obrać ze skórki..............
Szybki żur Eli z topinamburem
Obrany topinambur pokroić w grubsze plastry.
Szybki żur Eli z topinamburem
Boczek wędzony pokroić w kostkę i wyskwarzyć.