slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Szybkie babeczki z karmelową nutą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, szybkie w przygotowaniu babeczki z karmelową nutą i orzechami. Idealne na osłodę każdego dnia ;) Spróbujcie.

Szybkie babeczki z karmelową nutą i orzechami

Składniki:

Szybkie babeczki z karmelową nutą i orzechami

 

  • 2 łyżki skondensowanego karmelowego mleka słodzonego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 3 łyżki orzechów w karmelu (około 20 g) + do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szybkie babeczki z karmelową nutą i orzechami
Margarynę/ masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy orzechy rozdrabniając je przy użyciu blendera.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz ciemne kakao.

Składniki mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy przestudzony tłuszcz z jajkami, mlekiem i 2 łyżkami skondensowanego karmelowego mleka słodzonego. Mokre składniki łączymy z suchymi.

Na koniec dodajemy rozdrobione orzechy, delikatnie mieszamy całość.

Masą wypełniamy papilotki na muffinki do 3/4 ich wysokości. Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

Pieczemy je około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).