Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szybkie ciasto ze śliwkami Katarzyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo szybkie i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami.

Szybkie ciasto ze śliwkami Katarzyny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie ciasto ze śliwkami Katarzyny

 

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 250 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg dojrzałych śliwek
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto ze śliwkami Katarzyny
Śliwki dokładnie płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier kryształ. Następnie wbijamy jajka oraz wlewamy olej i kefir (jogurt naturalny). Całość starannie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Wymieszaną masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem brytfannę. Na cieście układamy przygotowane pokrojone śliwki. Całość posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 50 minut w temp. 165 stopni.
Szybkie ciasto ze śliwkami Katarzyny
Przygotowujemy wszystkie składniki ciasta.
Szybkie ciasto ze śliwkami Katarzyny
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier kryształ. Następnie wbijamy jajka oraz wlewamy olej i kefir (jogurt naturalny). Całość starannie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Szybkie ciasto ze śliwkami Katarzyny
Wymieszaną masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem brytfannę.
Szybkie ciasto ze śliwkami Katarzyny
Na cieście układamy przygotowane pokrojone śliwki. Całość posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 50 minut w temp. 165 stopni.