Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

paczkę francuskiego ciasta staram się mieć zawsze w zamrażalniku - tak awaryjnie

Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem

 

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 małe jabłuszka
  • kilka łyżeczek konfitury z płatków róży
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
  • trochę mąki do posypania blatu
  • trochę cukru trzcinowego albo perlistego

Sposób przygotowania:

Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem
Ciasto wyjąć z zamrażarki i pudełka - ostrożnie rozwinąć na posypanym cienko mąką blacie, zostawić żeby lekko odtajało - trwa to jakieś 20 minut. Pokroić na 12 kwadratów - połowę z nich naciąć w paski na środku tworząc żeberka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a potem każdą na 3 części. Jajko wybić do miseczki, roztrzepać z mlekiem. Połowę kwadratów, tych całych, posmarować żółtkiem przy pomocy pędzelka, szczególnie dokładnie brzegi. Na środki nałożyć po łyżeczce konfitury i 3 - 4 plasterki jabłka. Przykryć pozostałymi, naciętymi kwadratami lekko je naciągając i dokładnie zlepiając brzegi - najpierw rękami a potem można docisnąć widelcem. Wierzch ciastek posmarować także żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym albo perlistym. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piec ok. 30 minut aż ładnie się zrumienią. Podawać jeszcze lekko ciepłe.
Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem
małe jabłuszka obrać i pokroić na mniejsze kawałki
Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem
ciasto wyjąć z zamrażarki i rozwinąć - zostawić żeby trochę odtajało a potem pokroić na kwadraty
Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem
jajko roztrzepać z odrobiną mleka - przyda się do sklejenia brzegów i posmarowania wierzchu ciastek
Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem
na połowie kwadratów nałożyć łyżeczkę konfitury a na niej kilka kawałeczków jabłka