slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Szybkie orzechowe ciasteczka (na maśle orzechowym)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i szybkie w przygotowaniu orzechowe ciasteczka na maśle orzechowym, które dodatkowo wzbogaciłam suszonymi jabłuszkami. Spróbujcie.

Szybkie orzechowe ciasteczka (na maśle orzechowym)

Składniki:

Szybkie orzechowe ciasteczka (na maśle orzechowym)

 

  • 1 szklanka masła orzechowego (u mnie kremowe)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 60 g margaryny / masła
  • 2 jajka M
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kostki jabłkowej ze skórką

Sposób przygotowania:

Szybkie orzechowe ciasteczka (na maśle orzechowym)

Przygotowanie masy na ciasteczka:

Szybkie orzechowe ciasteczka (na maśle orzechowym)
Masa na ciasteczka orzechowe - etap przygotowań

Przygotowujemy masę na ciasteczka wkładając miękkie masło/margarynę do miski (warto posiekać nożem), dodajemy do tego całą szklankę masła orzechowego i 3/4 szklanki cukru.

Składniki zaczynamy miksować. Kolejno dodajemy całe jajka miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z sodą, miksując.

Masa na ciasteczka powinna być dość gęsta.

Dodatki do ciasteczek:

Szybkie orzechowe ciasteczka (na maśle orzechowym)
Masa na orzechowe ciasteczka z dodatkami (suszone jabłko)

Do gęstej masy wsypujemy dodatki - polecam suszoną kostkę jabłkową. Całość mieszamy łyżką (nie mikserem).

Formowanie ciasteczek i pieczenie:

Szybkie orzechowe ciasteczka (na maśle orzechowym)
Formowanie i pieczenie ciasteczek orzechowych

Odrywamy kawałki masy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą orzechową kuleczkę lekko spłaszczamy i układamy w odstępach (ciasteczka rosną) na blaszce (można ją natłuścić lekko oliwą z oliwek lub użyć papieru do pieczenia).

Nasze orzechowe ciasteczka pieczemy około 15 minut (ciasteczka należy obserwować i nie piec zbyt długo) w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.

Uwaga: ciasteczka zdejmujemy z blaszki dopiero po wystygnięciu, najpierw będą miękkie.