Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Szybkie z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcam do skorzystania z moich przepisów , gdyż są szybkie tanie i smaczne i przynoszą niezwykłe rezultaty ;)

Szybkie z makiem

Składniki:

Szybkie z makiem

 

  • I szklanka maku (najlepiej zmielonego,dostępnego w wielu sklepach)
  • 1szklanka cukru
  • garść rnieszanych bakalii (rodzynki,
  • orzechy, owoce kandyzowane,
  • daktyle)
  • 1 szkląnka ubitej śmietany krem wki
  • (może być z torebki)
  • aromat migdałovvy
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do tortownicy

Sposób przygotowania:

Szybkie z makiem
Jeśli korzystamy zezłłykłegomaku, nalezy go uprzednio umyć na sicie, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin,najlepiej na noc. Następnego dnia mak odsączyć i trzykrotnie przepuścić lub zmiksować (mak mielony przygoto- wać wedlug przepisu na opakowan'u). Bakalie przebrać i drobniutko posiekać . Z cukru, cukru waniliowego i 3 łyżek gorącej wody ugotować gęsty syrop (tzw.,,do nitki''' Do gorącego syropu dodać kilka kropli aromatu migdałowego, mak i bakalie, dokładnie wymieszać. ostudzić do temperatury pokojowej. Wnatłuszczonej tortownicy układać warstwami masę makową i bezy.Przykryć folią spożywczą i wstawić do lod wki przynajmniej na 2 godziny. Przed, podaniem przybrać bitą śmietaną.

Tagi:

bakalie mak