A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Szyneczka Ani

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

aromatyczna szynka doskonała na zimno i jako danie obiadowe na ciepło,szkoda,ze nie czujecie aromatu pieczonej szynki

Szyneczka Ani

Składniki:

Szyneczka Ani

 

  • 1 ładna szynka wieprzowa(bez skóry)

 

 

  • Pomada do mięsa:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 5 łyżek oliwy z winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 2 łyżeczki majeranku

 

 

Sposób przygotowania:

Szyneczka Ani
Przygotowujemy zalewę do mięsa z podanych składników,wkładamy szynkę i odstawiamy na 5 godzin do lodówki(w między czasie obracamy nasze mięsko).Po tym czasie wstawiamy mięsko w zalewie na mały palnik i lekko obgotowujemy,tak ,aby pozamykały nam się naczynka w szynce,tak ok.25 minut na minimalnym ogniu.Przygotowujemy pomadę,czosnek przeciskamy przez praskę,wszystko mieszamy ze sobą.Przestudzoną szynkę nacinamy z gładszej strony w kratkę,na ok.0,5 cm głęboko,spód leciutko smarujemy częścią pomady,układamy kratką do dołu i wstawiamy do piekarnika(200*),po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 180*,obracamy szynkę i smarujemy pomadą dokładnie wsmarowując w nacięcia i pieczemy przez 25 minut.Po tym czasie ja zmniejszam temperaturę do 100* i trzymam w piekarniku przez kwadrans,wtedy mam pewność,że mięsko jest takie jak być powinno.Smacznego.