Strona główna Szyneczka drobiowa z szynkowaru

Szyneczka drobiowa z szynkowaru

Editha

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 5
Szyneczka drobiowa z szynkowaru
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Tą szyneczką zajada się mój najmłodszy syn i nie chce słyszeć o innej.


trudność: łatwe
czas:

Szyneczka drobiowa z szynkowaru - SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml wody zimnej
  • ok 1 łyżka soli / zależy od smaku
  • pieprz
  • papryka słodka

Szyneczka drobiowa z szynkowaru - PRZYGOTOWANIE:

Piersi kroimy w kostkę ok 2 cm. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy ręcznie ok 20 min, aż mięso będzie się mocno kleiło do ręki. Odstawiamy do lodówki na ok 24-30 h. Po tym czasie dodajemy do wody żelatynę i czekamy ok 20 min, aż napęcznieje porządnie, wówczas dodajemy cukier puder, mieszamy i dodajemy do mięsa. Całość znów wyrabiamy ręką ok 10 min. Do szynkowara wkładamy woreczek i partiami wkładamy mięso, porządnie uciskając, żeby nie było wolnych przestrzeni i aby nie było powietrza między partiami mięsa. Tak zapakowany mięsem woreczek szczelnie zamykamy i dociskamy sprężyną szynkowaru. Szynkowar wkładamy do lodówki na ok 4 godzinki, żeby mięsko się dobrze ułożyło i przeszło jak należy smakami. Do garnka wstawiamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Całość podgrzewamy do temp 80*C. W tej temperaturze parzymy ok 1,5 h. Wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody az się schłodzi. Kiedy jest zimny wstawiamy do lodówki na noc. Rano cieszymy się szyneczką z kurczaka z kawałkami mięsa. PYCHOTKA!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szyneczka drobiowa z szynkowaru (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2013-04-04 15:44
Ostatnio jadam głównie drobiowe wędliny i Twoja wersja bardzo mi się podoba.Muszę w końcu kupić szynkowar.
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha

2013-04-04 21:19
msewka napisał(a):

Ostatnio jadam głównie drobiowe wędliny i Twoja wersja bardzo mi się podoba.Muszę w końcu kupić szynkowar.

Cieszę się bardzo, szynkowar warto kupić. ;)

Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-04 16:38
Przepis bardzo mi się podoba, zabieram do ulubionych :)
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha

2013-04-04 21:19
edytaha napisał(a):

Przepis bardzo mi się podoba, zabieram do ulubionych :)

Dzięki ;).
Nie pożałujesz, szyneczka pyszna;)
Skomentuj
Oceń:
0
cris

cris

2013-04-04 21:41
Do szyneczki nie dodaje sie zbyt wiele przypraw.......czy dla dorosłych jest wystarczająco aromatyczna?
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha

2013-04-05 10:55
cris napisał(a):

Do szyneczki nie dodaje sie zbyt wiele przypraw.......czy dla dorosłych jest wystarczająco aromatyczna?

Uważam, że szyneczka jest wystarczająco doprawiona, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją troszkę podrasować ( np majerankiem )
;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Paprykowo-czosnkowe placki z piersi kurczaka Udka w pomidorach Pierś w cieście imbirowym
Kurczak duszony w winie Nadziewana pierś Piersi ze szpinakiem
Kurczak z zielonym curry po tajsku Udko z kurczaka nadziewane boczniakami Kokosowa potrawka z bambusem
Kurczak z makaronem ryżowym z patelni Kurczak w sosie tamaryndowym z makiem Filet z kurkami, szpinakiem i serem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane