Strona główna Szyneczka drobiowa z szynkowaru

Szyneczka drobiowa z szynkowaru

Editha - Przepis na: Szyneczka drobiowa z szynkowaru offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Szyneczka drobiowa z szynkowaru
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Tą szyneczką zajada się mój najmłodszy syn i nie chce słyszeć o innej.


trudność: łatwe
czas:

Szyneczka drobiowa z szynkowaru - SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml wody zimnej
  • ok 1 łyżka soli / zależy od smaku
  • pieprz
  • papryka słodka

Szyneczka drobiowa z szynkowaru - PRZYGOTOWANIE:

Piersi kroimy w kostkę ok 2 cm. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy ręcznie ok 20 min, aż mięso będzie się mocno kleiło do ręki. Odstawiamy do lodówki na ok 24-30 h. Po tym czasie dodajemy do wody żelatynę i czekamy ok 20 min, aż napęcznieje porządnie, wówczas dodajemy cukier puder, mieszamy i dodajemy do mięsa. Całość znów wyrabiamy ręką ok 10 min. Do szynkowara wkładamy woreczek i partiami wkładamy mięso, porządnie uciskając, żeby nie było wolnych przestrzeni i aby nie było powietrza między partiami mięsa. Tak zapakowany mięsem woreczek szczelnie zamykamy i dociskamy sprężyną szynkowaru. Szynkowar wkładamy do lodówki na ok 4 godzinki, żeby mięsko się dobrze ułożyło i przeszło jak należy smakami. Do garnka wstawiamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Całość podgrzewamy do temp 80*C. W tej temperaturze parzymy ok 1,5 h. Wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody az się schłodzi. Kiedy jest zimny wstawiamy do lodówki na noc. Rano cieszymy się szyneczką z kurczaka z kawałkami mięsa. PYCHOTKA!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szyneczka drobiowa z szynkowaru (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2013-04-04 15:44
Ostatnio jadam głównie drobiowe wędliny i Twoja wersja bardzo mi się podoba.Muszę w końcu kupić szynkowar.
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha
offline

2013-04-04 21:19
msewka napisał(a):

Ostatnio jadam głównie drobiowe wędliny i Twoja wersja bardzo mi się podoba.Muszę w końcu kupić szynkowar.

Cieszę się bardzo, szynkowar warto kupić. ;)

Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-04 16:38
Przepis bardzo mi się podoba, zabieram do ulubionych :)
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha
offline

2013-04-04 21:19
edytaha napisał(a):

Przepis bardzo mi się podoba, zabieram do ulubionych :)

Dzięki ;).
Nie pożałujesz, szyneczka pyszna;)
Skomentuj
Oceń:
0
cris

cris
offline

2013-04-04 21:41
Do szyneczki nie dodaje sie zbyt wiele przypraw.......czy dla dorosłych jest wystarczająco aromatyczna?
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha
offline

2013-04-05 10:55
cris napisał(a):

Do szyneczki nie dodaje sie zbyt wiele przypraw.......czy dla dorosłych jest wystarczająco aromatyczna?

Uważam, że szyneczka jest wystarczająco doprawiona, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją troszkę podrasować ( np majerankiem )
;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki z kurczaka z bazylią Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym
Ziemniaki zapiekane z kurczakiem Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami
Potrawka w tajskim sosie Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Kurczak w sezamie na ostro
Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym Rolada drobiowa nadziana grzybami i camembertem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane