Strona główna Szyneczka drobiowa z szynkowaru

Szyneczka drobiowa z szynkowaru

Editha

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 5
Szyneczka drobiowa z szynkowaru
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Tą szyneczką zajada się mój najmłodszy syn i nie chce słyszeć o innej.


trudność: łatwe
czas:

Szyneczka drobiowa z szynkowaru - SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml wody zimnej
  • ok 1 łyżka soli / zależy od smaku
  • pieprz
  • papryka słodka

Szyneczka drobiowa z szynkowaru - PRZYGOTOWANIE:

Piersi kroimy w kostkę ok 2 cm. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy ręcznie ok 20 min, aż mięso będzie się mocno kleiło do ręki. Odstawiamy do lodówki na ok 24-30 h. Po tym czasie dodajemy do wody żelatynę i czekamy ok 20 min, aż napęcznieje porządnie, wówczas dodajemy cukier puder, mieszamy i dodajemy do mięsa. Całość znów wyrabiamy ręką ok 10 min. Do szynkowara wkładamy woreczek i partiami wkładamy mięso, porządnie uciskając, żeby nie było wolnych przestrzeni i aby nie było powietrza między partiami mięsa. Tak zapakowany mięsem woreczek szczelnie zamykamy i dociskamy sprężyną szynkowaru. Szynkowar wkładamy do lodówki na ok 4 godzinki, żeby mięsko się dobrze ułożyło i przeszło jak należy smakami. Do garnka wstawiamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Całość podgrzewamy do temp 80*C. W tej temperaturze parzymy ok 1,5 h. Wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody az się schłodzi. Kiedy jest zimny wstawiamy do lodówki na noc. Rano cieszymy się szyneczką z kurczaka z kawałkami mięsa. PYCHOTKA!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szyneczka drobiowa z szynkowaru (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2013-04-04 15:44
Ostatnio jadam głównie drobiowe wędliny i Twoja wersja bardzo mi się podoba.Muszę w końcu kupić szynkowar.
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha

2013-04-04 21:19
msewka napisał(a):

Ostatnio jadam głównie drobiowe wędliny i Twoja wersja bardzo mi się podoba.Muszę w końcu kupić szynkowar.

Cieszę się bardzo, szynkowar warto kupić. ;)

Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-04 16:38
Przepis bardzo mi się podoba, zabieram do ulubionych :)
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha

2013-04-04 21:19
edytaha napisał(a):

Przepis bardzo mi się podoba, zabieram do ulubionych :)

Dzięki ;).
Nie pożałujesz, szyneczka pyszna;)
Skomentuj
Oceń:
0
cris

cris

2013-04-04 21:41
Do szyneczki nie dodaje sie zbyt wiele przypraw.......czy dla dorosłych jest wystarczająco aromatyczna?
Skomentuj
Oceń:
0
Editha

Editha

2013-04-05 10:55
cris napisał(a):

Do szyneczki nie dodaje sie zbyt wiele przypraw.......czy dla dorosłych jest wystarczająco aromatyczna?

Uważam, że szyneczka jest wystarczająco doprawiona, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją troszkę podrasować ( np majerankiem )
;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Filet z kurczaka pod serową kołderką Skrzydelka w sosie grzybowym Roladka z żurawiną i morelami
Kurczak marynowany w cytrusach Pierś kurczaka na liściach jarmużu Kieszonki z piersi z kurczaka z buraczkami
Pałki z kurczaka jak z KFC Dietetyczne kieszonki drobiowe ze szpinakiem Pieczone pod majonezem udka z kurczaka
Roladki z goudą, camembertem i natką pietruszki  Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą Kurczak w sosie curry-marchwiowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane