Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Szyneczka drobiowa z szynkowaru

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tą szyneczką zajada się mój najmłodszy syn i nie chce słyszeć o innej.

Szyneczka drobiowa z szynkowaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szyneczka drobiowa z szynkowaru

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml wody zimnej
  • ok 1 łyżka soli / zależy od smaku
  • pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Szyneczka drobiowa z szynkowaru

Piersi kroimy w kostkę ok 2 cm. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy ręcznie ok 20 min, aż mięso będzie się mocno kleiło do ręki. Odstawiamy do lodówki na ok 24-30 h. Po tym czasie dodajemy do wody żelatynę i czekamy ok 20 min, aż napęcznieje porządnie, wówczas dodajemy cukier puder, mieszamy i dodajemy do mięsa. Całość znów wyrabiamy ręką ok 10 min. Do szynkowara wkładamy woreczek i partiami wkładamy mięso, porządnie uciskając, żeby nie było wolnych przestrzeni i aby nie było powietrza między partiami mięsa. Tak zapakowany mięsem woreczek szczelnie zamykamy i dociskamy sprężyną szynkowaru. Szynkowar wkładamy do lodówki na ok 4 godzinki, żeby mięsko się dobrze ułożyło i przeszło jak należy smakami. Do garnka wstawiamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Całość podgrzewamy do temp 80*C. W tej temperaturze parzymy ok 1,5 h. Wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody az się schłodzi. Kiedy jest zimny wstawiamy do lodówki na noc. Rano cieszymy się szyneczką z kurczaka z kawałkami mięsa. PYCHOTKA!

Redakcja poleca: