aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Szyneczka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest łatwa, i bardzo smaczna, zawsze robie na święta, po ostudzeniu dzielę i mroże, jest świetna na kanapki

Szyneczka pieczona

Składniki:

Szyneczka pieczona

 

Sposób przygotowania:

Szyneczka pieczona
Cebulę obieramy i siekamy, mieszamy z pokruszonymi liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego, zalewamy octem i zagotowywujemy. Szynke myjemy, osuszamy recznikiem, nacieramy solą, układamy w duzym garnku i zalewamy ostudzoną marynatą. Przykrywamy i odstawiamy na 5 dni ( odwracając ją codziennie ) . Osuszamy z marynaty , nacinamy krateczke, wbijamy gożdziki i pokruszony cynamon ( moze być w proszku ) oraz posypujemy skórką otartą z cytryny. Pieczemy 2.5 godzinki w temperaturze 220 stopni, często skrapiając wodą.Po studzeniu możemy kroić w plasterki i kłaść na kanapeczki. Jak jest duzo mozemy zamrozic. - Smacznego -

Tagi:

szynka