Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Szynka długo marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Październik za pasem, więc studenci zaczną wyfruwać z domu. Szynka ta to idealna propozycja dla nich, zero konserwantów, super smak. Czy można smaczniej zacząć nowy rok akademicki?

Szynka długo marynowana

Składniki:

Szynka długo marynowana

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka długo marynowana
Szynkę myjemy i osuszamy. Ze wszystkich składników oprócz soli przygotowujemy marynatę. Szynkę wkładamy w marynatę na minimum 12 godzin, a najlepiej na 48. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę wyciągamy z marynaty solimy z każdej ze stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko oliwą. Szynkę polewamy marynatą i pieczemy 80 minut. Upieczoną szynkę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (chyba że zaserwujemy ją gorącą do obiadu) i kroimy na plasterki jak wędlinę.

Tagi:

piwo szynka