eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szynka drobiowa Eli z szynkowara

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna własnej roboty szyneczka bez konserwantów.

Szynka drobiowa Eli z szynkowara

Składniki:

Szynka drobiowa Eli z szynkowara

 

  • 1,8 kg nóżek drobiowych
  • 25 g. peklosoli
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru-pudru
  • 100 ml. wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Szynka drobiowa Eli z szynkowara
Z nóżek ściągnąć skórę i posiekać na drobne kawałki. Z mięsa wyjąć kości tak, aby były jak największe kawałki. Obić mięso tłuczkiem do mięsa. Do mięsa i skórek dodać peklosól, mocno ugnieść rękoma, i umieścić w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie dodać wymieszana wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych ( ja kupuję woreczki do pieczenia mięs)
włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 st 2 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara.
Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godz. do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

Tagi:

szynka mięso