kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Szynka duszona w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taki sposób przygotowania mięsa często pojawiał się w moim rodzinnym domu. Najczęściej przygotowywano w ten sposób łopatkę lub karkówkę ale ja wolę chudsze mięso. Od siebie dodałam warzywa: seler naciowy i paprykę. Moim zdaniem dodają mięsu ciekawego

Szynka duszona w warzywach

Składniki:

Szynka duszona w warzywach

 

 

  • ¾ selera naciowego
  • strąk czerwonej cebuli
  • bulion warzywny lub wieprzowy
  • 1-2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Szynka duszona w warzywach

1

Szynka duszona w warzywach
Ważną cześcią przygotowania mięsa jest jego zamarynowanie kilka godzin wcześniej.

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W naczyniu żaroodpornym lub miseczce mieszamy przyprawy: sól, czarny pieprz, słodka paprykę, majeranek i gałkę muszkatołową z oliwą z oliwek aż powstanie jednolita papka, którą równomiernie nasmarowujemy mięso.

2

Szynka duszona w warzywach
Przygotowujemy warzywa: seler naciowy oraz czerwona paprykę.

Mięso najlepiej jest pozostawić do zamarynowania w lodówce na kilka do kilkunastu godzin. Wtedy dobrze przejdzie smakiem i aromatem składników marynaty.
Seler naciowy i paprykę dokładnie myjemy. Seler kroimy w plasterki a paprykę w mała kostkę.

3

Szynka duszona w warzywach
Mięso "zamykamy" przesmażając ze wszystkich stron.

W garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju i przesmażamy mięso ze wszystkich stron , żeby je „zamknąć”. Dzięki temu będzie soczyste i smaczne.

4

Szynka duszona w warzywach
Mieso dusimy powoli na bardzo małym ogniu.

Warzywa dokładamy do mięsa i chwile przesmażamy. Podlewamy bulionem tak aby całkowicie przykrył mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu przez 1,5h.
Po tym czasie wyciągamy mięso z garnka. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę i wlewamy przez sitko do sosu z warzywami, cały czas mieszając, aż sos się zagęści.
Mięso serwujemy z dodatkiem warzywno-pieczeniowego sosu oraz ziemniaczków i kiszonych ogórków.

Tagi:

mięso szynka