Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Szynka faszerowana suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szynka faszerowana suszonymi owocami to zarówno propozycja na obiad, jak i na kanapki.

Szynka faszerowana suszonymi owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka faszerowana suszonymi owocami

 

  • 1kg szynki
  • Średniej wielkości pomarańczka
  • Łyżka startego imbiru
  • Łyżeczka anyżu
  • Łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki naturalnej marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą
  • 100g suszonych śliwek
  • 100g suszonych moreli

 

Sposób przygotowania:

Szynka faszerowana suszonymi owocami
Ze skórki pomarańczowej, soku wyciśniętego z pomarańczy, imbiru, anyżu, oliwy i przypraw robimy marynatę. Morele i śliwki zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. Mięso po umyciu nacinamy nożem w taki sposób, żeby powstały kieszonki. Szynkę faszerujemy bakaliami, dokładnie nacieramy marynatą i umieszczamy w rękawie do pieczenia zawiązanym z jednej strony, dolewamy resztę marynaty, zawiązujemy rękaw i odstawiamy do zamarynowania na 2 godziny lub dłużej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Szynka faszerowana suszonymi owocami
W mięsie robimy kieszonki, które wypełniamy bakaliami
Szynka faszerowana suszonymi owocami
Niezwykle aromatyczną marynatę robimy w miseczce
Szynka faszerowana suszonymi owocami
Mięso zostawiamy do zamarynowania na conajmiej 2 godziny
Szynka faszerowana suszonymi owocami
Upieczona szynka jest bardzo soczysta i krucha