SUPERPRZEPIS

Szynka faszerowana suszonymi pomidorami

  • 1
  • p.jola1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szynka faszerowana suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (4)

Szynka faszerowana suszonymi pomidorami i serem feta

Składniki:

Szynka faszerowana suszonymi pomidorami

 

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1/3 op. sera feta
  • do smaku: sól, mieszanka ziół i przypraw Dary Natury, mini kostka czosnek, majeranek
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Szynka faszerowana suszonymi pomidorami
Szynkę najpierw rozcinamy nie przecinając do końca, następnie lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, majerankiem i czosnkiem w kostkach, przez środek układamy na całej długości suszone pomidory, pokruszony ser feta, listki bazylii, zwijamy dokładnie (można przesznurować), na koniec posypujemy z każdej strony mieszanką ziół i przypraw Dary Natury, skrapiamy oliwą i przekładamy do podłużnej blaszki, wstawiany do lodówki na noc. Mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C i pieczemy ok. 60 minut, gdy jest potrzeba podlewamy wodą lub bulionem. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso do wystygnięcia. Mięso jest smaczne na zimno pokrojone w plastry z sałatką jarzynową z makaronem w kształcie ryżu.
Szynka faszerowana suszonymi pomidorami
przez środek układamy na całej długości suszone pomidory
Szynka faszerowana suszonymi pomidorami
skrapiamy oliwą i przekładamy do podłużnej blaszki,
Szynka faszerowana suszonymi pomidorami
Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C i pieczemy ok. 60 minut