OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna soczysta szynka, nafaszerowana szpinakiem i pomidorami, wspaniały obiad o genialnym zapachu ziół.

Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami

 

  • ok 1kg szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, przyprawa do wieprzowiny, mielona słodka papryka
  • 450g szpinaku rozdrobnionego
  • puszka pomidorków w całości (bez skóry)
  • sól
  • oregano
  • olej
  • jajko
  • cebula
  • 0,5 l bulionu pieczeniowego (np. kostka bulionowa na 500 ml wrzątku)

 

Sposób przygotowania:

Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami
Szynkę opłukać, osuszyć. Naciąć wzdłuż, tak by powstał płat mięsa w kształcie przypominającym prostokąt. Tłuczkiem Rozbić mięso, ale nie za dużo. Czosnek pociąć w paseczki i powbijać w płat szynki.

Obficie posypać solą, majerankiem, przyprawą do wieprzowiny i papryką. Odstawić na ok 1h. Szpinak podsmażyć na odrobinie oleju, z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżeczką oregano. Dodać pomidory i pogotować jeszcze ok 5 min.

Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem. Na płat szynki dać farsz i zawinąć w roladę. Związać dobrze nicią. Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego dać pióra cebuli, położyć związane mięso i podlać bulionem. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 1,5h-2h ok 15 min przed końcem pieczenia odlać wodę spod mięsa , do rondelka.

Zagotować i zagęścić mąką z wodą by powstał gęsty sos.
Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami
szpinak podsmażamy na oleju i dodajemy pomidory
Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami
mięso rozcinamy, tłuczemy i przyprawiamy
Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami
faszerujemy i zwijamy w roladę, uważając by jak najmniej farszu wypadło
Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami
zawiązujemy roladę szynkową, i wkładamy do naczynia żaroodpornego

Tagi:

szynka mięso