SUPERPRZEPIS

Szynka gotowana z warzywami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Szynka gotowana z warzywami Więcej zdjęć (5)

Chude mięso od szynki ugotowane w małej ilości wody razem z dużą ilością jarzyn .

Składniki:

Szynka gotowana z warzywami

 

  • 0,4 kg chudego mięsa od szynki
  • 2 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 mała kalarepka ( lub 1/2 dużej )
  • 1/2 ogórka
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • masło
  • słodka śmietanka
  • maggi
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana z warzywami
Umyć mięso .Obrać i umyć warzywa . Jarzyny pokroić w grubą kostkę lub plasterki . Włożyć do garnka mięso i warzywa . Dodać szczyptę soli , listek laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą tak by przykryła mięso i warzywa ( tak ok. 3 szklanek ).Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 1 godziny . Woda powinna się prawie wygotować . Dodać do wywaru łyżkę masła , kilka łyżek śmietanki , pokrojony koper . Doprawić wywar do smaku solą i pieprzem.Podawać z ziemniakami z wody polewając je zamiast sosem wywarem z gotowania - obkładając mięso wyjętymi łyżką cedzakową jarzynami .
Szynka gotowana z warzywami
Jak zwykle proponuję zgromadzenie składników tak by były pod ręką
Szynka gotowana z warzywami
Mieso , pokrojone warzywa , przyprawy układamy w garnku i zalewamy wodą
Szynka gotowana z warzywami
Gotować tak długo aż mieso będzie miękkie a wywar prawie sie zgotuje
Szynka gotowana z warzywami
Dodać masło , odrobinę śmietanki - doprawić do smaku

Tagi:

mięso szynka