Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szynka nadziewana pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Marynowana, duszona szynka z nadziana pesto.

Szynka nadziewana pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka nadziewana pesto

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka marynaty do mięs słodko-kwaśnej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szynka nadziewana pesto
Szynkę naciąć w środku. W otwór nałożyć pesto, docisnąć, otwór zabezpieczyć wykałaczkami. Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą (ilość zależy od upodobań), marynatą i przyprawą do wieprzowiny. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie szynkę zrumienić z każdej strony na oleju. Mięso zalać wodą (ok.1 litr) i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewać więcej wody.
Szynka nadziewana pesto
Szynka nacięta w środku i nadziana pesto.
Szynka nadziewana pesto
Marynata przygotowana z oleju czosnku i przypraw.
Szynka nadziewana pesto
Szynka wieprzowa natarta przygotowaną marynatą.
Szynka nadziewana pesto
Zrumieniona z każdej strony na oleju szynka.