Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Szynka parzona z przyprawami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szynka przygotowana w taki sposób jest aromatyczna, miękka i soczysta. Wspaniały dodatek do pieczywa i sałatek.

Szynka parzona z przyprawami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka parzona z przyprawami

 

Sposób przygotowania:

Szynka parzona z przyprawami
Czosnek, liście laurowe, ziarenka pieprzu i angielskiego ziela, kolendrę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 2-3 minuty. Następnie wymieszać z solą do peklowania, oziębić. Umyte mięso włożyć do zimnej marynaty na 4-5 dni, odłożyć do lodówki. 1-2 razy dziennie mięso obracać żeby równomiernie się marynowało. Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć, obłożyć listkami laurowymi, zawinąć w folię i włożyć do siatki wędliniarskiej, zawiązać. Włożyć do garna z zimną wodą, podgrzać do temp 85 stopni i parzyć przez 2 godziny. Następnie wyjąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki, oziębić.
Szynka parzona z przyprawami
Wszystkie składniki marynaty włożyć do garnka i zagotować
Szynka parzona z przyprawami
Do zimnej włożyć mięso i pozostwić na kilka dni
Szynka parzona z przyprawami
Następnie wyjąć z marynaty osuszyć obłożyć listkami laurowymi
Szynka parzona z przyprawami
Zawinąć w folię i włożyć do siatki wędliniarskiej

Tagi:

szynka