Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szynka peklowana i parzona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takiej szynki nie może zabraknąć na moim świątecznym stole.

Szynka peklowana i parzona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka peklowana i parzona

 

Sposób przygotowania:

Szynka peklowana i parzona
W garnku zagotować 2 litry wody z czosnkiem, angielskim zielem, pieprzem, kolendrą i laurowymi liściami. Następnie do chłodnej marynaty wsypać sól do peklowania i rozpuścić, wystudzić. Do zimnej solanki włożyć mięso tak aby w całości było zanurzone w wodzie, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie obracać mięso, aby równo się zamarynowało. Po wyjęciu z marynaty mięso szczelnie zawinąć w folię spożywczą, założyć siatkę, zawiązać i włożyć do wrzącej wody. Garnek z wodą położyć na najmniejszy palnik i parzyć szynkę przez 1,5 godziny, nie dopuszczając do zagotowania. Gotową szynkę pozostawić w wodzie do ostudzenia.
Szynka peklowana i parzona
Do zimnej marynaty włożyć mięso tak aby w całości było zanurzone
Szynka peklowana i parzona
Po upływie 3-4 dni mięso wyjąć z marynaty
Szynka peklowana i parzona
Uformować i szczelnie zawinąć w folię spożywczą
Szynka peklowana i parzona
Założyć siatkę zawiązać i włożyć do wrzącej wody

Tagi:

mięso szynka