LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Szynka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szynka smakuje wybornie na gorąco np. na obiad lub na zimno do pieczywa.

Szynka pieczona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka pieczona

 

  • szynka surowa wieprzowa 1,5 kg
  • czosnek rozgnieciony 4 ząbki
  • sól, majeranek
  • słonina 20 dag
  • cebula 1

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona
Umytą szynkę natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem (lub Vegetą). Zawinąć w ściereczkę. Włożyć do lodówki na 3 doby. Mięso obłożyć plastrami słoniny i cebuli. Włożyć do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, pod przykryciem, podlać wodą. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub odkryć naczynie, by mięso się zrumieniło.
Szynka pieczona
Umieszczenie zamarynowanej szynki w rękawie do pieczenia.
Szynka pieczona
Upieczona w rękawie zamarynowana szynka wieprzowa.

Tagi:

szynka