madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Szynka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetna na ciepło, ale ja najczęściej robię ją w zastępstwie szynki ze sklepu

Szynka pieczona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona
Umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy cebulę naszpikowaną goździkami, ziele angielskie, liście laurowe, 2 obrane ząbki czosnku, gorczycę, pieprz oraz sól i cukier. Całość gotujemy na malutkim ogniu przez około godzinę, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce i pozostawiamy szynkę z wywarem do całkowitego wystudzenia. W miseczce mieszamy musztardę z miodem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Wystudzoną szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy przygotowaną marynatą, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż skórka zbrązowieje.
Szynka pieczona
Obraną z łupin cebulę szpikujemy goździkami
Szynka pieczona
Szynkę razem z przyprawami gotujemy na wolnym ogniu
Szynka pieczona
Musztardę mieszamy z miodem i czosnkiem
Szynka pieczona
Gotową marynatą smarujemy ugotowane mięso

Tagi:

mięso szynka