darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Szynka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszna domowa szynka można podać z ziemniaczkami na obiad lub kroić jako wędlinkę

Szynka pieczona

Składniki:

Szynka pieczona

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona
Szynkę umyć. Przygotować marynatę: do szklanki z oliwą wycisnąć 5-6 ząbków czosnku, dużo majeranku, marynatę i trochę soli. Nasmarować marynatą szynkę i włożyć do siatki jednorazowej, wlać do siatki resztę marynaty, 3-4 liście laurowe, 4-5 kulki ziela i resztę czosnku. Zawinąć siatkę, położyć na talerzu i włożyć do lodówki. Trzymać w lodówce 2 dni. Po dwóch dniach upiec w rękawie w piekarniku w temperaturze 200 stopni godzinę, po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Ważne - nie kroić szynki po wyjęciu. Gorącą zawinąć w folię aluminiową, poczekać aż wystygnie a potem przechowywać w lodówce.