Szynka pieczona domowa
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Justine27 offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 204
zdjęcia: 1 z 5
Szynka pieczona domowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Domowa szynka pieczona. W ten sam sposób robię pieczony schab do krojenia jak szynkę na chleb.


trudność: średne
czas:

Szynka pieczona domowa - SKŁADNIKI:

  • 1 kg szynki wieprzowej lub schabu
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 duża cebula
  • ok. 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka szałwi
  • 5 listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

Szynka pieczona domowa - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę lub ewentualnie schab umyć i osuszyć, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Olej wymieszać razem z sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać i umyć, wszystko drobno pokroić. Do warzyw dodać ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, pokruszony listek laurowy oraz szałwię i tymianek. Jeśli mamy inne ulubione zioła też można je dodać. Wszystko połączyć z oliwą. Marynatę należy spróbować i doprawić według uznania, aby miała wyczuwalny smak. Następnie marynatą zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, przewracając mięso kilkakrotnie w trakcie marynowania. Po upływie czasu marynowania mięsa, wyjąć je i zawinąć w folię aluminiową. Szynkę piec najpierw w 220 stopniach przez około 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok. 1,5 godziny. Jeśli mięso nadal jest twarde to piec dłużej. Gotową szynkę lub schab po wyłączeniu potrzymać jeszcze chwilę w piekarniku, a kroić dopiero gdy mięso ostygnie, bo inaczej może się rozchodzić.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szynka pieczona domowa (strona 1 z 1)  
evita0007

evita0007
offline

2012-04-17 07:49
Mi sie już skończyło pieczone mięsko.Trzeba nowe do pieczywa sobie upiec.Nie ma to jak swoje upieczone,jest pyszne ,pachnące i soczyste mmm :) Wspaniała szyneczka :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Gofry dyniowe z kardamonem Makowo czekoladowe ciasteczka Przekąski z ciasta francuskiego
Gofry z bitą śmietaną Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizzowe babeczki
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka
Pizza z kurczakiem i brokułami Pizza na zaczynie poolish Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane