pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szynka pieczona Felisos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

szynka nadziewana serem solankowym i czarnymi oliwkami

Szynka pieczona Felisos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona Felisos

 

  • szynka wieprzowa 600 dag
  • oliwki czarne 10 sztuk
  • ser solankowy 10 dag
  • sos sojowym 1 łyżeczka
  • marynata do mięsa 2 łyżki
  • słonina 8 pasków
  • kostka rosołowa wieprzowa 1
  • wino czerwone 200ml

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona Felisos
Szynkę wieprzową myję. Nacinam niewielkie kieszonki i dokładnie całą nacieram marynatą do mięsa. Oliwki czarnej i ser solankowy (można również użyć gotowej mieszanki Felisos) mieszam z sosem sojowym i 1/2 kostki rosołowej wieprzowej (oliwki i kawałki sera kroję po połowie). Taką miksturą wkładam do kieszonek oraz polewam nią mięso. Szynkę odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia na spód naczynia żaroodpornego kładę 2 pasy słoniny wraz z skóra. Na to kładę szynkę. Na wierzch szynki również układam paski słoniny. Szynkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piekę około 60 minut. W międzyczasie podgrzewam wino i rozpuszczam w nim drugą połówkę kostki rosołowej wieprzowej. Po upływie wskazanego czasu szynkę wyjmuję. Zdejmuję paski słoniny. Szynkę obracam wysmażoną częścią do dołu. Polewam winem i wstawiam z powrotem do piekarnika, aby ją również przyrumienić z tej strony. Zapiekam około 20-30 minut w temperaturze 200°C.
Szynka pieczona Felisos
Szynkę dokładnie nacieram przyprawam zgodnie z opisemi
Szynka pieczona Felisos
Następnie dodajemy mieszankę Felisos z oliwek i sera solankowego
Szynka pieczona Felisos
Szynkę obkładam plasterkami białej sloniny
Szynka pieczona Felisos
Zapiekam około 20-30 minut w temperaturze 200°C.