Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Szynka pieczona w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe wędliny są najlepsze. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Ja od czasu do czasu tak robię. Przynajmniej wiem co jem. Taką szynkę polecam. Wychodzi krucha, soczysta i bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Szynka pieczona w piekarniku

Składniki:

Szynka pieczona w piekarniku

Marynata:

Dodatkowo:

  • półtora kilograma szynki surowej wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 woreczek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w piekarniku
1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie studzimy, powinna być zimna.

2. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, wkładamy do szklanej miski, zalewamy zalewą, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3 doby, co 12 godzin mięso obracamy.

3. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy solą, papryką i majerankiem. Wkładamy do woreczka do pieczenia, woreczek zamykamy i z wierzchu nacinamy w kilku miejscach. Układamy w formie do pieczenia.

4. Następnie pieczemy półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinamy i pieczemy kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni.

5. Gotową szynkę studzimy, kroimy w plasterki. Podajemy i smacznego.

Tagi:

mięso szynka