Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szynka pieczona z sosem chlebowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W zasadzie jest to zupełnie normalnie pieczone mięsko od szynki tylko sos doprawiam rozgotowując w nim piętkę pszennego chleba .

Szynka pieczona z sosem chlebowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona z sosem chlebowym

 

  • 1,5 kg wieprzowiny od szynki
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • mielony kminek do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duża piętka z pszennego chleba
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona z sosem chlebowym
Przygotować marynatę z oleju ( 3 łyżki ) , miodu i przypraw ( kminku szczyptę ) .Natrzeć mięso i zostawić na kilka godzin . Obsmażyć mięso na pozostałym oleju w garnku o grubym dnie . Obsypać pokrojoną w piórka cebulą . Zalać wodą tak by przykryła mięso .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić 1,5 godziny z uchyloną pokrywką . Sos ma odparować do objętości 1 szklanki . Mięso wyjąć . Do garnka wrzucić chleb , wlać śmietankę i na małym gazie dusić sos . Zmiksować blenderem . Doprawić sos kminkiem , papryką i pieprzem. Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem .
Szynka pieczona z sosem chlebowym
Marynata do nacierania mies gotowa - można zaczynać
Szynka pieczona z sosem chlebowym
Pozostawić natarte mięso na jakiś czas by przeszło przyprawami
Szynka pieczona z sosem chlebowym
Wyjąć miękkie mięso z sosu , pokroić w plastry
Szynka pieczona z sosem chlebowym
Do sosu wrzucić piętkę pszennego chleba - rozgotować ją , a potem zmiksować blenderem

Tagi:

chleb szynka