joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Szynka pieczona ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja rodzina lubi połączenie mięsa i owoców. Dlatego na świąteczny rodzinny obiad przygotowałam szynkę ze śliwkami. Mięso jest kruche i aromatyczne.

Szynka pieczona ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka pieczona ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona ze śliwkami
Dzień przed pieczeniem mięso natrzeć przyprawami, owinąć w folię i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Przed pieczeniem naciąć głęboką kieszeń i nadziać suszonymi śliwkami. Całość spiąć wykałaczkami lub związać nicią. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jałowca. Całość piec 2 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z rękawa i odstawić na 10 minut. Poporcjować. Świetnie smakuje na gorąco jak i na zimno.
Szynka pieczona ze śliwkami
Do rękawa wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy
Szynka pieczona ze śliwkami
Dzień wcześniej natrzeć mięso przyprawami
Szynka pieczona ze śliwkami
Naciąć głęboką kieszeń i nadziać śliwkami
Szynka pieczona ze śliwkami
Mięso spiąć wykałaczkami lub związać nicią