kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szynka po bawarsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Soczysta i krucha szynka duszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych.

Szynka po bawarsku

Składniki:

Szynka po bawarsku

podstawowe

  • 500 szynki
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • duża pietruszka
  • por (biała i zielona część)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml piwa jasnego
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek

Sposób przygotowania:

Szynka po bawarsku
Mięso kroimy na plastry, rozbijamy i z obu stron doprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na rozgrzanym smalcu smażymy mięso z obu stron na rumiano. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i roztarty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę marchwie, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w półplasterki i smażymy aż będą półmiękkie.

Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.

Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.

Tagi:

piwo szynka