KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Szynka przednia wieprzowa o wyjątkowym s

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Soczysta szynka na niedzielny obiad.

Szynka przednia wieprzowa o wyjątkowym s

Składniki:

Szynka przednia wieprzowa o wyjątkowym s

 

  • około 2 kilogramów szynki wieprzowej,
  • 4 liście laurowe,
  • szklanka wina czerwonego wytrawnego,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka miodu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka kminku,
  • dobra oliwa,
  • świeży tymianek do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Szynka przednia wieprzowa o wyjątkowym s
Szynkę myjemy i dokładnie osuszamy, wcieramy dokładnie sól i pieprz, polewamy oliwą i kolejno nacieramy posiekanym czosnkiem i miodem, posypujemy kminkiem, zielem angielskim, obkładając liściem laurowym, całą szynkę polewamy oliwą i zawijamy szczelnie w folię spożywczą, całość przekładamy do lodówki na 24 godziny aby się dokładnie zamarynowała. Po zamarynowaniu szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 2 godzin, pamiętajmy podczas pieczenia o przekładaniu i polewaniu winem i wytworzonym sosem. Gotową szynkę układamy na talerz dekorujemy świeżym tymiankiem i Smacznego.

Tagi:

szynka