Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Szynka w cebuli i porach

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Duszona szyneczka wieprzowa

Szynka w cebuli i porach

Składniki:

Szynka w cebuli i porach

 

  • 4 jednocentymetrowej grubosci, plastry szynki,
  • 3 cebule,
  • 2 pory,
  • przyprawy: sol, pieprz, papryka slodka, czosnek granulowany, lisc laurowy,
  • olej do smazenia,
  • maka do zageszczenia sosu,
  • smietanka lub jogurt naturalny do zabielenia sosu,
  • 2 zabki czosnku.

Sposób przygotowania:

Szynka w cebuli i porach
Mieso natrzec przyprawami i odstawic na ok 1 godz. do lodowki. Cebule i pora pokroic w paski. Porcje szynki wrzucic do rozgrzanego ognia i podrumienic z obu stron. Przelozyc do rondla, zalac wrzaca woda, dodac przyprawy i dusic. Mieso wymaga ok 1,5 - godzinnego duszenia, na 30 min przed planowanym zakonczeniem gotowania, wrzucic cebule, a na ok 10 min przed zakonczeniem wrzucic pora. Zabielic maka i dodac smietanke, zagotowac wrzucajac pokrojony w kostke czosnek, mozna dodac natke pietruszki.