Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Szynka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szynka tak przyrządzona idealnie pasuje na różne przyjęcia, uroczystości rodzinne i świąteczny stół.

Szynka w galarecie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka w galarecie

 

  • 1 op. żelatyny z bulionem (na 1 l wody)
  • 25 plastrów szynki konserwowej
  • 1 por
  • 2 jajka
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szynka w galarecie
Żelatynę z bulionem przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do lekkiego stężenia. Pora-tylko jasną część udusić do miękkości na łyżce masła. Wystudzić.

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Udusić w rondelku z dodatkiem łyżki masła, do momentu aż wyparuje z nich całkiem woda. Wystudzić.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Groszek przelać zimną wodą, dobrze osączyć na sicie. Wymieszać razem pieczarki, pora, jajka, groszek, dodać majonez, musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Farsz nakładać na plasterki szynki i zwijać je w rulon. Gotowe roladki układać na półmisku.

Można półmisek udekorować np.kukurydzą z puszki,papryką konserwową,natką pietruszki itp.Zalać roladki tężejącym bulionem.Włożyć do lodówki do stężenia.  
Szynka w galarecie
Nafaszerowane i zwinięte roladki układamy na półmisku

Tagi:

przystawki