goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Szynka w karmelu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sporo z nią pracy, ale warto, jest bardzo smaczna o oryginalnym smaku.

Szynka w karmelu

Składniki:

Szynka w karmelu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka w karmelu
Szynkę namaczamy na około 1 tydzień w solance. Dodajemy włoszczyznę, 2 cebule nadziane goździkami, przyprawy. Szynkę gotujemy na niewielkim ogniu około 2 godziny. Osuszamy. Szynkę delikatnie nacinamy w poprzek, szpikujemy goździkami. Z pomarańcz usuwamy skórkę i w ponacinane miejsca szynki wkładamy skórkę pomarańczową. Mięso przekładamy na blaszkę, smarujemy musztardą, wierzch posypujemy cukrem. Pieczemy około 1 1/2 godziny w 250 stopniach. Po upieczeniu szynkę kroimy w plastry, dekorujemy plasterkami pomarańczy.

Tagi:

szynka