luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Szynka w marynacie jogurtowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowa szynka to najlepszy dodatek do chleba, a także na uroczyste przyjęcie. Dzięki marynacie i pieczeniu w rękawie szynka będzie aromatyczna i bardzo smaczna .

Szynka w marynacie jogurtowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka w marynacie jogurtowej

 

  • 1-1,5 kg szynki surowej
  • Marynata:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szynka w marynacie jogurtowej
Szynkę umyć, osuszyć i wyciąć białe włókna. Jogurt, kminek, curry i cytrynę wymieszać. Ząbki czosnku drobno posiekać, dodać do jogurtu. Doprawić solą i pieprzem Mięso włożyć do rękawa, zalać marynatą, szczelnie zawiązać i wstawić do lodówki na 12 godzin. Piekarnik nagrzać do 180-200'C i piec mięso przez godzinę, jeśli waga mięsa wynosi 1 kg, lub więcej, jeśli szynka waży więcej. Upieczone odstawić by odpoczęło.
Szynka w marynacie jogurtowej
Etap 1: Szynka upieczona i odstawiona do wystygniecia
Szynka w marynacie jogurtowej
Etap 2: Szynkę przed wyjęciem z piekarnika można jeszcze zapiec od góry