mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Szynka w miodowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przesmaczne, miodowe i aromatyczne

Szynka w miodowej skorupce

Składniki:

Szynka w miodowej skorupce

 

  • 1,5 kg szynki w 1 kawałku
  • sól grubomielona
  • 1 łyżka goździków
  • 1 świeży ananas - 1kg
  • 2 średnie pory
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki suszonego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Szynka w miodowej skorupce
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Szynkę umyć, ponacinać w romby na głębokość ok 1cm. Natrzeć solą i pieprzem. Powbijać goździki. Mięso ułożyć na głębokiej blasze i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny. Co 15 minut polewać szklanką wody. Ananasa obrać, podzielić na połówki, wyciąć twardy głąb. Miąższ pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. 20 minut przed końcem pieczenia obok mięsa ułożyć ananasa i pory, wsypać liście laurowe, ziarna pieprzu i trochę soli. A mięso posmarować miodem i ostatni raz polać szklanką wody. Mięso wyjąć z piekarnika. Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, na plastry wyłożyć pory z ananasem i posypać tymiankiem.

Tagi:

szynka