Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Plastry mięsa zamarynowane w aromatycznej marynacie. Sos powstały przy pieczeniu ma słodkawo-kwaśny smak.

Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski

Składniki:

Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski

 

  • 4 plastry szynki
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 5 pomidorów
  • 5 ogórków konserwowych
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • tłuszcz do smażenia

marynata

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka w pomidorach na sposób śródziemnomorski
Lekko rozbitą szynkę opruszamy z każdej strony solą i pieprzem. Składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią mięso. Czekamy ok. 1 h żeby mięso przeszło jej smakiem.

Każdy plaster mięsa krótko smażymy na patelni i przekładamy do garnka. Do szynki dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.

Dokładamy także pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojone w półplasterki ogórki. Wlewamy bulion. Dusimy ok. 1 h. 

Tagi:

szynka mięso