aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Szynka w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Soczysta, delikatna szynka w sosie śmietanowym. Idealne uzupełnienie drugiego dania, czyli ziemniaków lub kopytek.

Szynka w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w sosie śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie śmietanowym
Umyte mięso osuszamy i kroimy w kostkę. wkładamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Podlewamy oliwą i dokładnie mieszamy mięso z przyprawami, dodajemy liście laurowe. Naczynie wstawiamy do piekarnika na ponad godzinę w 180C. Gdy mięso będzie miękkie, wówczas przekładamy je wraz z sokiem który puściło do rondla. zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. W międzyczasie w kubku rozrabiamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wody na gładką masę bez grudek. Śmietaną zabielamy naszą szynkę - otrzymując sos. Powstały sos gotujemy jeszcze 3 minuty. Możemy jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy do ziemniaków lub kopytek.
Szynka w sosie śmietanowym
Szynkę kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Szynka w sosie śmietanowym
Przyprawiamy, dodajemy liście i oliwę i mieszamy. Wkładamy do piekarnika.
Szynka w sosie śmietanowym
Upieczone mięso przekładamy do rondla i zalewamy wodą.
Szynka w sosie śmietanowym
Szynkę zabielamy śmietaną z mąką i otrzymujemy aromatyczny sos.