ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Szynka Wielkanocna

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na stole świątecznym nie może zabraknąć pysznej, gotowanej szyneczki. A taka świnka może wywołać uśmiechy na buziach.

Szynka Wielkanocna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka Wielkanocna

 

  • szynka kulka ok 1 - 1,2 kg
  • 200 g jogurt naturalnego
  • 2 gałązki selera naciowego
  • Łyżka marynaty staropolskiej
  • sól

 

  • porcja ciasta francuskiego

 

 

  • 3 plasterki szynki wędzonej na ryjek , uszy i ogonek
  • żurawina na oczy
  • sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szynka Wielkanocna

ETAP 1:

Szynkę umyć i osuszyć. Umyte i osuszone gałązki selera naciowego zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z marynatą, startym selerem i solą.


Szynkę włożyć do woreczka pieczeniowego i zalać marynatą. Dobrze wmasować marynatę. szczelnie zamknąć woreczek. Zostawić w lodówce do następnego dnia.


Woreczek z szynką umieścić w garnku i zalać wodą. Gotować na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz. Wyjąć szynkę i wystudzić.


Na szynkę nałożyć ciasto i końce zawinąć do spodu. Zapiec ok 30 min - 180 stopni. Można udekorować, zrobić świnkę. Z plasterków szynki zrobić ryjek, uszy i ogonek. Oczy z żurawiny.

Szynka w cieście francuskim
Szynka kulka i marynata jogurtowa z selerem naciowym