Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Szynka wielkanocna

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Tak zrobiona szynka najlepiej smakuje z buraczkami z chrzanem.

Szynka wielkanocna

Składniki:

Szynka wielkanocna

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka wielkanocna
Szynkę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą tak aby powierzchnia jej znajdowała się 2 cm nad szynką. Następnie szynkę wyjmujemy, a wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy i czosnek. Szynkę wkładamy do wrzątku. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy wolimy wędlinę bardziej suchą; studzimy ją bez folii.