anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Szynka wieprzowa z szynkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niewielkim nakładem pracy mamy wędlinę najwyższej jakości, "100% mięsa w mięsie". Możemy ją jeść bez obaw. Jedynie czas oczekiwania na taką szynkę jest długi.

Szynka wieprzowa z szynkowaru

Składniki:

Szynka wieprzowa z szynkowaru

 

  • szynka wieprzowa - 1 kg

 

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Mięso opłukać i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Następnie szynkę włożyć do woreczka przeznaczonego do szybkowara lub mocnego woreczka do zamrażania. Woreczek zamknąć klipsem i odłożyć mięso do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umieścić w szynkowarze. Szynkowar wstawić do garnka, wlać wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. W tej temperaturze szynkowar utrzymywać przez 60-75 minut. Wyjąć z garnka, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i podawać pokrojone na plastry.