Szynka z glazurą w sosie musztardowo-chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zaczynamy od podgrzania piekarnika do 160 stopni. Brytfankę wykładamy od spodu folią , kładziemy grill i nasze mięsko , ponacinać

Szynka z glazurą w sosie musztardowo-chrzanowym

Składniki:

Szynka z glazurą w sosie musztardowo-chrzanowym

 

  • 3 kg gotowanej , uwędzonej szynki z kością i skórą
  • Na glazurę :
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki miodu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • Na sos :
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki odtłuszczonej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki stołowe musztardy Dijon
  • 2 łyżki stołowe zielonej posiekanej części z szalotki
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Szynka z glazurą w sosie musztardowo-chrzanowym
Zaczynamy od podgrzania piekarnika do 160 stopni. Brytfankę wykładamy od spodu folią , kładziemy grill i nasze mięsko , ponacinać skórę szynki , pozbyć się zbędnego tłuszczu , przykryć folią i piec około 75 minut. W międzyczasie w dwóch osobnych miseczkach wymieszać składniki na glazurę i na sos. Następnie po tych 75 minutach ściągnąć folię i posmarować mięso glazurą i piec nadal bez przykrycia około 40 minut lub do czasu aż termometr do mięsa ( nie dotykający kości ) wskaże około 60 stopni Celsjusza. Przed pokrojeniem odstawić mięso na około 15 minut. Podawać z sosem.



Dania wyżej wymienione są spożywane przez Irlandczyków z ziemniakami tłuczonymi oraz gotowanymi warzywami , najczęściej marchewką , dynią , brokułami lub kalafiorem.



Wskazówka : sos oraz glazura mogą być przygotowane z 3 dniowym wyprzedzeniem i trzymane w lodówce

Tagi:

sosy szynka