motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Szynka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne mięsko wieprzowe przygotowane w ostrej marynacie i usmażone na grillu. Można podawać z dodatkiem sałatki.

Szynka z grilla

Składniki:

Szynka z grilla

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki soli zmiękczającej
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Szynka z grilla
Mięso dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowane mięsko dzielimy na mniejsze kawałki.

Do miseczki dajemy oliwę i pozostałe składnik, aby przygotować marynatę. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy pokrojone mięso i dajemy na 12 godzin do lodówki.

Grillujemy na rozgrzanym grillu z dwóch stron.